Cancerul hepatic este o afectiune frecvent intalnita mai ales atunci cand exista factori de risc
De ce faci cancer la ficat?
Ca si in cazul altor tipuri de cancer, cauza cancerului hepatic (numit si hepatocarcinom) nu este cunoscuta. De aceea, rareori putem raspunde la intrebarea pacientului sau a familiei ”de ce am facut eu cancer de ficat?”
In aparitia cancerului hepatic sunt implicati mai multi factori de risc, unii cunoscuti, altii ipotetici.
In foarte multe situatii cancerul de ficat apare la bolnavii care au ciroza hepatica, indiferent de cauza acesteia (virusurile hepatitei B sau C, diabet, alcool, steatoza hepatica, substante toxice, etc).
Practic acesti factori agresivi ataca ficatul, ducand la distrugerea tesutului hepatic, iar organismul reactioneaza prin regenerarea tesutului hepatic astfel distrus .
In procesul de regenerare hepatica apar si erori, celule anormale cu erori genetice (celule mutante), care prin inmultire exagerata si necontrolabila de mecanismele normale ale organismului, pot genera tumori canceroase.
Exista unele gene care favorizeaza aparitia cancerului (proto-oncogene) si altele care inhiba aceasta tendinta (gene supresoare a tumorilor). Virusurile hepatitei B si C, toxicele ,acoolul, etc constituie factori de risc care pot stimula prima categorie de gene si/sau inhiba pe cele din a doua categorie , crescand riscul aparitiei cancerului hepatic.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul hepatic?
Cel mai frecvent cancerul de ficat apare la persoanele care au anumite caracteristici numite generic « factori de risc » :
- Varsta peste 50-60 de ani
- Ciroza hepatica virala B (mai frecvent) , virala C (mai rar) sau alcoolica
- Hepatita cronica virala B si C
- Abuzul de alcool – chiar fara ciroza poate duce direct la cancer de ficat
- Boli autoimune de ficat
- Hemocromatoza
- Boala Wilson
- Anumite substante toxice (aflatoxine, tetraclorura de vinil)
- Radiatiile
Majoritatea cazurilor de cancer de ficat apar la pacientii care au una dintre bolile mentionate, cel mai frecvent ciroza hepatica. De aceea, noi monitorizam periodic pacientii cu aceste boli pentru depistarea precoce a aparitiei cancerului hepatic, sansele de tratament eficient fiind mult mai mari in acceste stadii.
Procentual 5% dintre bolnavii cu cancer nu au nici un factor de risc, 22% au ciroza hepatica postvirala, 43%, ciroza hepatica alcoolica, si 27% ciroza hepatica de cauza necunoscuta, in care este inclusa si ciroza hepatica ce apare la pacientii cu ficat gras (steatohepatita nonalcoolica) de cauza non-alcoolica
Cate tipuri de cancer hepatic exista?
Cancerul la ficat poate fi primitiv (celule canceroase se dezvolta din celule hepatice) sau secundar rinichi, san).
Sunt mai multe tipuri histologice de cancer hepatic primitiv:
- Carcinomul hepatocelular (hepatocarcinomul)- este cea mai frecventa tumora hepatica neoplazica
- Sarcomul hepatic
- Hepatoblastomul
- Colangiocarcinomul (ce provine din arborele biliar)
- Hemangioendoteliomiul hepatic
- Angiosarcomul hepatic
- Limfomul hepatic (tumora hepatica de tip leucemic)
Cancerul hepatic secundar reprezinta denumirea metastazelor in ficat ale unor cancere care sunt localizate in alta parte.
Atunci cand gasim o metastaza canceroasa in ficat cautam tumora initiala in urmatoarele zone:
- organ al tubului digestiv (colon, pancreas)
- plaman
- ovar
- glande suprarenale
- san
Simptomele cancerului de ficat
Nu este foarte usor sa pui diagnosticul de cancer la ficat pe baza simptomelor, deoarece acestea nu sunt specifice – nu se intalnesc exclusiv in aceasta boala-
Cele mai frecvente simptome sunt:
- Durerea subcostal drept care poate merge catre umarul drept
- Discomfort in aceeasi zona
- Scadere in greutate de cauza neexplicabila
- Icter
- Marire de volum a abdomenului subcostal drept prin extinderea tumorii
- Greata
- Scaderea poftei de mancare
- Oboseala accentuata
- Uneori febra
Aceste simptome se pot intalni izolat sau in unele asocieri in numeroase boli, sau chiar la indivizi sanatosi, de aceea ele sunt luate in calcul alaturi de alte explorari si examinarea medicala directa.
Cum se pune diagnosticul cancerului de ficat?
Diagnosticul cancerului de ficat se pune pe baza urmatoarelor elemente:
- Simptome clinice mentionate
- Examinare de catre medic (de familie, internist sau gastroenterolog) – depisteaza marirea ficatului (hepatomegalia)
- Ecografie abdominala – poate depista zone nodulare in ficat
- Examen CT sau / si RMN – poate caracteriza mai bine zonele depistate ecografic-
- Hemograma – poate arata anemie
- VSH – de obicei este crescuta
- Markeri tumorali – alfafetoproteina – care nu este crescuta la toti pacientii cu cancer hepatic
- Alte analize: AST, ALT, Bilirubina, GGT, fosfataza alcalina
- Examinarea tesutului ficatului la microscop dupa biopsie hepatica sau laparoscopic, pune diagnosticul final cert.
Din experienta noastra in practica de spital, incepi sa te gandesti la cancer de ficat la urmatoarele categorii de pacienti cu risc:
- Pacienti cu ciroza hepatica
- Persoane care au avut hepatita virala
- Consumatori de alcool
- Persoane cu durere in hipocondrul drept, icter si scadere in greutate mare
- Persoane care au noduli depistati la ecografie si confirmati la CT
- Persoane cu alfafetoproteina (AFP) marita
La pacientii cu ciroza si hepatita virala, urmarim aparitia cancerului prin ecografii repetate si determinarea concentratiei alfafetoproteinei sanguine.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu
3 comments