Ciroza hepatica, forum

Ce este ciroza hepatica?

Ciroza hepatica este etapa cea mai evoluata a uni boli de ficat, indiferent de cauza.

Ciroza hepatica este cancer?

Ciroza hepatica nu este cancer, este o boala necanceroasa.

Confuzia dintre ciroza hepatica si cancer vine probabil de la faptul ca uneori ciroza hepatica poate evolua catre cancer de ficat.

Ciroza hepatica este o boala mortala , care este durata de viata?

Durata medie de viata in ciroza este de 15- 20 de ani in conditiile regimului si tratamentului corect.

Aveti alaturat un tabel cu durata de supravietuire la bolnavii de ciroza hepatica in functie de diferiti factori.

Ciroza hepatica are simptome grave?

In stadiile de inceput ciroza nu are simptome, ulterior pot sa apara astenie, apoi scadere in greutate, icter, marirea de volum a abdomenului – toate simptomele aici ; de obicei ciroza NU da durere

Ciroza hepatica are  tratament?

Tratamentul cirozei se face individualizat in functie de stadiul bolii fiecarui pacient.

Ciroza hepatica regim alimentar

Regimul in ciroza este fara alcool in orice stadiu al bolii, iar in stadii mai avansate cu redurerea consumului de sare, prajeli, carne, condimente , etc aveti regimul complet aici

Ce este ciroza hepatica decompensata

Ciroza hepatica decompensata are icter, ascita, sau encefalopatie portala

Ce este ciroza hepatica umeda

Este ciroza cu ascita, faza mai evoluata de boala, datele complete aici

Ce este ciroza hepatica uscata

Este ciroza fara lichid;  ciroza nu are lichid in stadiile de inceput, dar chiar ciroza umeda, daca este bine tratata si se respecta regimul, poate sa devina uscata.

Ce inseamna ciroza la ficat

Este acelasi lucru cu ciroza hepatica

De ce apar hemoragii digestive in ciroza?

In ciroza hemoragia poate fi data de ruperea varicelor esofagiene, sau de sangerare din gastrita, ulcer, gingii, hemoroizi

Ciroza biliara primitiva este tot ciroza?

Ciroza bilaira primitiva este o forma de ciroza care apare mai ales la femei, este o boala autoimuna, se asociaza frecvent icterul, iar evolutia este mai lenta decat in alte forme de ciroza.

Cum te astepti ea evolueze un bolnav cu ciroza hepatica? 

Sansele unui bolnav cu ciroza hepatica de a evolua bine sunt reale si majoritatea bolnavulor cu ciroza au o evolutie buna sau foarte buna multi ani, in functie de caracteristicile organismului si bolii lor, de regimul alimentar si tratamentul prescris, si de modul in care este urmarit si sfatuit de medicul curant gastroenterolog sau hepatolog.

Chiar si in fazele avansate de boala, pacientii pot evolua bine daca sunt corect tratati si respecta regimul alimentar.

Exista si bolnavi ale caror rezerve de functie hepatica nu le mai permit sa raspunda la tratament si pot evolua nesatisfacator

Ce faceti daca ti-a fost descoperita ciroza sau ai simptome sugestive?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, cu sau fara simptome, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Desi de obicei situatia nu este grava, daca verificati masina periodic chiar daca nu pare nimic suspect la ea, cred  cel mai bine este sa faceti acelasi lucru cu propriul corp. Va recomand sa mergeti la un specialist gastroenterolog  cu experienta din zona dvs pentru o evaluare corecta a situatiei. Din nefericire de+a lungul caruierei mele medicale am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Acest lucru trebuie facut  la timp, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Cat poti sa astepti de cand ai ciroza pana ajungi la medic, cat de des trebuie sa mergi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav, in plus in multe cazuri simptomele sunt minime sau chiar absente. Dupa cum am mentionat, riscul cel mai mare este ca o boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa evolueze asimptomatic si sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Periodicitatea controalelor depidne de fiecare bolnav, unii bolnavi cu ciroza ii vad lunar, iar pealtii anual  – daca locuiesc mai departe de Bucuresti-(mai rar de o data pe an nu este recomandabil sa mergi la medic)

Care este cel mai bun tratament si regim pentru boala mea, am ciroza? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

Daca diagnosticul este corect, in toate bolile exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Medicul dvs dupa ce va  consulta, trebuie sa va  faca si recomandari personalizate si de tratament dar si de regim alimentar, conform caracteristicilor bolii dvs- aveti alaturi un tip de regim alimentar pe care il recomand eu pacientilor mei, fara legatura cu articolul de mai susRegimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *