Varicele esofagiene din ciroza hepatica

Cam toata lumea a auzit de varicele esofagiene

De ce apar varicele esofagiene?

In esofag exista vene care fac legatura intre venele ce duc sangele la ficat si o mare vena de langa inima – vena cava inferioara.

In mod normal sangele circula prin aceste vene esofagiene care se afla sub mucoasa si care nu se vad la endoscopia digestiva superioara i ncazul persoanelor sanatoase.

Daca presiunea in aceste vene creste, asa cum se intampla in cazul nodulilor din ciroza care fac compresie pe aceste vene, ele se pot umfla sub forma de varice, care se vad la endoscopia digestiva superioara – vezi schema alaturata-.

Tot din aceasta cauza (nodulii cirotici care impiedica trecerea sangelui prin ficat), are loc si marirea splinei in ciroza, sangele stagnand in splina, si tot din aceasta cauza apare si ascita )lichidul in burta).

Daca ai varice esofagiene ai sugur ciroza hepatica?

Varicele esofagiene nu apar numai in ciroza hepatica, desi aceasta este cea mai frecventa situatie.

Varicele pot sa apara la esofag in mai multe boli, cele mai frecvente fiind:

 1. Ciroza hepatica – cel mai frecvent
 2. Insuficienta cardiaca
 3. Boala hepatica alcoolica care nu a ajuns inca la ciroza
 4. Tumori/ infiltratii masive ale ficatului
 5. Necroze hepatice acute masive (distrugerea masiva a celulelor ficatului datorata visurusilor, alcoolului, ciupercilor, medicamentelor, autoimuna, etc)
 6. Limfoame ale ficatului si splinei (un fel de leucemii cu stocarea celulelor leucemice in ficat sau splina)
 7. Boli de ficat mai rare
  1. Hemocromatoza (stocarea fierului in ficat)
  2. Boala Wilson (tulburarea metabolismului cuprului cu stocarea lui in ficat
  3. Deficitul de alfa-1-antitripsina (lipsa unei substante, din nastere)
  4. Tromboza venooclusiva hepatica
  5. Mucoviscidoza
  6. Schistosomiaza si sarcoidoza
  7. Sindromul Budd Chiari (astuparea cu cheaguri a unor vene ce merg de la ficat catre inima)
  8. Sindromul Bearn-Kunkel
  9. Lipodistrofia congenitala Berardinelli-Seip (stocare de grasime inclusiv in ficat)

Cat de mari pot fi varicele esofagiene?

In functie de marirea lor, varicele esofagiene se clasifica in 4 grade, cele mai grave fiind cele de gradul 4.In lipsa tratamentului si a regimului, marimea varicelor esofagiene poate creste progresiv, existand riscul ruperii lor, incident extrem de grav, care poate omora jumatate din cei ce au aceasta problema.

Care sunt simptomele varicelor esofagiene rupte

Ruperea varicelor esofagiene este un eveniment dramatic, de obicei apare la bolnavul cu ciroza avansata (dar am vazut si bolnavi care nu stiau ca au o boala de ficat si s-au trezit dintr-o data varsand sange din varicele esofagiene.

Ruperea varicelor esofagiene poate sa dea urmatoarele simptome:

 • Greata
 • Varsaturi cu sange curat, cheaguri sange partial digerat sau total digerat (ca un zat de cafea)
 • Oboseala extrema
 • Transpiratii
 • Ameteli
 • Balonarea partii superioare a abdomenului
 • Durere in capul pieptului
 • Stare generala proasta margand de la incoerenta, dezorientare, pana la coma – poate apare in formele grave, prin intoxicatia bolnavului cu reziduurile din sangele din tubul digestiv.
 • Evacuarea sangelui se paote face nu numai pe gura, prin varsatura ci si prin scaun, ca sange proaspat, partial digerat, cheaguri sau total digerat (melena = scaun „ca pacura”, moale, negru si lucios), apare la mai multe ore de la sangerare, si continua 48 de ore dupa oprirea sangerarii; acesta este timpul de parcurgere a tubului digestiv a materiilor de la stomac pana la rect.

Cum se pune diagnosticul de varice esofagiene rupte? varice-esofagiene

Pacientul cu varice esofagiene rupte are de obicei ciroza hepatica cunoscuta, si prezinta unele dintre simptomele de mai sus.

Datorita starii proaste, el ajunge de obicei la un spital in urgenta unde se face un consult de gastroenterologie sau hepatologie.

La examinarea sa, medicul constata semnele cirozei, analizele arata modificari ca in ciroza hapatica (anemie, leucocite si trombocite scazute, scaderea colesterolului, protrombinei si albuminei, etc), ecografia poate sa arate marirea splinei, ascita si ficat nodular, dar diagnosticul ruperii varicelor se pune prin endoscopie digestiva superioara

Ce tratament se face daca s-au rupt varicele esofagiene ?

Tratamentul varicelor esofagiene rupte este obligatoriu, deoarece riscul de deces este mare, uneori nici tratamentul nefiind eficient, chiar daca este efectuat corect si la timp.

 • Tratament cu medicamente care strang varicele (vasoconstrictoare) si odata cu ele strang si ruptura vasului respectiv
 • Evacuarea sangelui din tubul digestiv pe sonda gastrica sau cu medicamente
 • Transfuzie de sange
 • Tamponarea varicelor cu ajutorul unei sonde cu balonase vezi foto
 • Tratament chirurgical (legarea chirurgicala a varicelor) -se face mai rar astazi, celelalte metode putand rezolva situatia
 • Tratament prin endoscopie digestiva superioara
  • Sclerozarea varicelor cu diferite substante
  • Aplicarea de „agrafe” pe varice (endoclipsuri)
  • Ligatura (bandare) varicelor – cu inele elastice  aceasta manevra se face frecvent , noi o facem de peste 15 ani.

De retinut

 • Riscul de rupere a varicelor esofagiene este cel mai mare in varicele gradul III si IV
 • Intreruperea tratamentul si regimului alimentar, asociat cu consumul de alcool, poate creste riscul de ruptura de varice esofagiene
 • Sansa de supravietuire a unui bolnav cu ciroza hepatica si varice esofagiene rupte este de 50%
 • Riscul de reaparitie a sangerarii este de 5 zile de la ruptura varicelor.
 • Cheagurile de sange varsate de bolnav seamana cu ficatul de aceea exista popular termenul „si-a varsat ficatul”. Ficatul nu poate fi varsat, pentru simplul motiv ca el ar trebui eliminat in stomac printr-un canal (canalul coledoc) de cativa milimetri, lucru imposibil.
 • Desi situatia este extrem de grava, prezentarea rapida intr-un serviciu medical competent, poate salva viata bolnavului, si am avut zeci de asemenea situatii.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie, primul  pe tara

In prezent sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Am peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva,  asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.Lucrand numai in privat, consultul se poate face in 5-15 zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul PROGRAMARE din josul al telefonului mobil.

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro,www.hepatolog.ro www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *