Hepatita ascunsa, poate fi urmarea infectiei cu virus B sau C

Exista o forma de hepatita numita …. popular “hepatita ascunsa”.

Ce este hepatita ascunsa?

Termenul de hepatita ascunsa nu exista in literatura stiintifica medicala romaneasca sau straina.

In limbajul obisnuit al bolnavilor termenul de hepatita ascunsa este uneori folosit pentru a denumi o forma de hepatita care nu se manifesta cu toate simptomele caracteristice acestei boli, iar uneori nu are nici un fel de simptom. In aceasta c auza pacientul nu merge la medic, si nu face analize

Acest gen de boala se descopera de obicei intamplator cu ocazia unui control medical pentru o alta problema de sanatate.

Cauzele evolutiei hepatitei ascunse de cauza virala

Cauzele hepatitei ascunse nu sunt evidente, deoarece boala neavand simptome in faza acuta nu a fost investigata si diagnosticata, iar mai tarziu este posibil ca modificarile restante ale analizelor sa nu fie concludente pentru stabilirea diagnosticului.

Desi in majoritatea cazurilor hepatita ascunsa se vindeca de la sine, prin distrugerea virusului de catre organism (daca cauza a fost virala) sau prin disparitia cauzei (daca cauza a fost toxica, steatoza, etc), uneori raman anumite analize modificate, iar in cazul hepatitei virale, virusul poate persista in fiact mult timp, desi este nedetectabil in sange..

In cazul hepatitei ascunse virale, desi initial hepatita nu a dat nici un fel de simptom, pe parcursul vietii, este posibil ca prin persistenta (ramanerea) in organism a virusului inactiv.

In anumite conditii de imunitate scazuta, virusul se reactiveaza, si incepe sa se inmulteasca.

Astfel poate sa apara hepatita cronica, la zeci de ani de la hepatita “ascunsa” initiala.

Existenta unei forme asimptomatice de hepatita virala are mare importanta, deoarece ev

olutia ei ulterioara este asemanatoare cu hepatita manifesta (cu icter si analize anormale); de exemplu, dupa o “hepatita ascunsa” poti sa ramai cu virusul B sau C si sa faci ciroza hepatica sau cancer de ficat.

De aceea este necesara urmarirea cu o anumita periodicitate a bolnavilor care au avut hepatita cu viris B sau C si au viremie nedetectabila. Desi ei nu mai au o boala infectioasa transmisibila aparenta si nu mai transmit virusul, medicul hepatolog sau gastroenterolog poate depista uneori semne de evolutie a boli de ficat, si luarea unor masuri la timp, poate stopa evolutia bolii

O hepatita ascunsa virala are riscul sa ajunga la ciroza hepatica?

Hepatita acuta virala oculta nediagnosticata si netratata (numita si ascunsa) poate avea sau nu urmari:

 • poate sa nu aiba nici o urmare simptomatica sau functionala, in organism persistand doar markerii de imunitate impotriva virusului B sau C dar fara AgHBs sau ADN sau ARN viral (adica cu viremie nedetectabila), deci practic sa se vindece singura prin resursele proprii ale organismului
 • poate sa stea o perioada mai lunga sau mai scurta in stadiul de purtator inactiv de virus hepatitic ,  apoi sa aiba evolutia obisnuita acestei forme de infectie
 • virusul poate persista in organism sub forma oculta.
 • in cazul altor cauze, este posibil ca in urma vindecarii capacitatea functionala totala hepatica sa ramana scazuta
 • persistena virusului poate duce la distrugerea ficatului pot da hepatita cronica B sau C, ciroza hepatica sau chiar cancer de ficat.

Hepatita acuta ascunsa in cazul virusului B

Exista si o forma de “hepatita oculta cu virus B” , descoperita intamplator pentru ca AgHBs este absent, iar daca se face  testarea viremei unei persoane care a avut virusul B aceasta poate fi nedetectabila.

Acesta hepatita este definita prin

 • prezenta ADN VHB in sange <200ui/l  (deci viremie foarte mica) sau
 • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN)- deci virusul este persistent in ficat
 • absenta AgHBs.

Hepatita ascunsa cu virus C

Studiile din ultimii 10-15 ani arata ca infectia cu virusul C poate sa nu se vindece total

Astfel situatia unei persoane care a avut virusul C nu este stabila pe tot parcursul vietii, chiar daca in urma tratamentului sau fara tratament viremia este nedetectabila.

Lipsa virusului din sange nu garanteaza si lipsa lui din organism, virusul putand persista in ficat sau alte zone- celulele monocitare sin sange sau ganglionii limfatici, zone unde a fost descoperit.

Acest lucru explica de ce persoane care au avut virusul C și au VIREMIE nedectabila, fac totuși ciroză sau cancer de ficat.

Ce riscuri are  o persoana cu hepatita ascunsa virala ?

Persoanele cu hepatita oculta virala nu sunt chiar … complet sanatoase, avand unele riscuri:

 • pot transmite virusul pe caile obisnuite
 • pe parcursul vietii  in anumite situatii virusul (B sau C) poate sa-si reia inmultirea cu cresterea viremiei sau aparitia hepatitei cronice.Riscul unei hepatite B oculte de a se reactiva nu este mare , cca 5%, mai mic decat in situatiile de purtator inactiv de virus B

Cand se poate inmulti un virus inactiv?

Aceste situatii cu risc de reluare a inmultirii virale sunt mai frecvent intalnite la:

 • utilizatorii de droguri pe cale intravenoasa
 • cancer cu diferite localizari
 • boli hematologice maligne
 • tratamente citostatice sau cu imunodepresoare, etc

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10 ( peste 50 de examene), fiind sef de promotie pe tara

In prezent sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Dupa facultate, am peste 38 de ani de practica medicala presarate cu numeroase consursuri si examene, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale (cu 6 examene de medicina interna, chirurgie, ginecologie, pediatrie, boli infectioase  si medicina de ambulatoriu), apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna ( cu concurs la intrarea in rezidentiat si examen la terminarea rezidentiatului), apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie ( cu examene la intrare si iesire), dupa 5 ani primariat in medicina interna (cu examen de medic primar) apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie cu examen de medic primar.

In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva (cu alte doua examene,  asistent universitar 11 ani cu concurs la intrare si  apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul ( cu examen la intrare, alte 3 examene pe parcurs si examen la iesire).

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti si specialisti.

Unde por fi gasit acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.Lucrand numai in privat, consultul se poate face in 5-15 zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul PROGRAMARE din josul al telefonului mobil.

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro,www.hepatolog.ro www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

 

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *