Exista o forma de hepatita numita …. popular “hepatita ascunsa”.
Ce este hepatita ascunsa?
Termenul de hepatita ascunsa nu exista in literatura stiintifica medicala romaneasca sau straina.
In limbajul obisnuit al bolnavilor termenul de hepatita ascunsa este uneori folosit pentru a denumi o forma de hepatita care nu se manifesta cu toate simptomele caracteristice acestei boli, iar uneori nu are nici un fel de simptom. In aceasta c auza pacientul nu merge la medic, si nu face analize
Acest gen de boala se descopera de obicei intamplator cu ocazia unui control medical pentru o alta problema de sanatate.
Cauzele evolutiei hepatitei ascunse de cauza virala
Cauzele hepatitei ascunse nu sunt evidente, deoarece boala neavand simptome in faza acuta nu a fost investigata si diagnosticata, iar mai tarziu este posibil ca modificarile restante ale analizelor sa nu fie concludente pentru stabilirea diagnosticului.
Desi in majoritatea cazurilor hepatita ascunsa se vindeca de la sine, prin distrugerea virusului de catre organism (daca cauza a fost virala) sau prin disparitia cauzei (daca cauza a fost toxica, steatoza, etc), uneori raman anumite analize modificate, iar in cazul hepatitei virale, virusul poate persista in fiact mult timp, desi este nedetectabil in sange..
In cazul hepatitei ascunse virale, desi initial hepatita nu a dat nici un fel de simptom, pe parcursul vietii, este posibil ca prin persistenta (ramanerea) in organism a virusului inactiv.
In anumite conditii de imunitate scazuta, virusul se reactiveaza, si incepe sa se inmulteasca.
Astfel poate sa apara hepatita cronica, la zeci de ani de la hepatita “ascunsa” initiala.
Existenta unei forme asimptomatice de hepatita virala are mare importanta, deoarece ev
olutia ei ulterioara este asemanatoare cu hepatita manifesta (cu icter si analize anormale); de exemplu, dupa o “hepatita ascunsa” poti sa ramai cu virusul B sau C si sa faci ciroza hepatica sau cancer de ficat.
De aceea este necesara urmarirea cu o anumita periodicitate a bolnavilor care au avut hepatita cu viris B sau C si au viremie nedetectabila. Desi ei nu mai au o boala infectioasa transmisibila aparenta si nu mai transmit virusul, medicul hepatolog sau gastroenterolog poate depista uneori semne de evolutie a boli de ficat, si luarea unor masuri la timp, poate stopa evolutia bolii
O hepatita ascunsa virala are riscul sa ajunga la ciroza hepatica?
Hepatita acuta virala oculta nediagnosticata si netratata (numita si ascunsa) poate avea sau nu urmari:
- poate sa nu aiba nici o urmare simptomatica sau functionala, in organism persistand doar markerii de imunitate impotriva virusului B sau C dar fara AgHBs sau ADN sau ARN viral (adica cu viremie nedetectabila), deci practic sa se vindece singura prin resursele proprii ale organismului
- poate sa stea o perioada mai lunga sau mai scurta in stadiul de purtator inactiv de virus hepatitic , apoi sa aiba evolutia obisnuita acestei forme de infectie
- virusul poate persista in organism sub forma oculta.
- in cazul altor cauze, este posibil ca in urma vindecarii capacitatea functionala totala hepatica sa ramana scazuta
- persistena virusului poate duce la distrugerea ficatului pot da hepatita cronica B sau C, ciroza hepatica sau chiar cancer de ficat.
Hepatita acuta ascunsa in cazul virusului B
Exista si o forma de “hepatita oculta cu virus B” , descoperita intamplator pentru ca AgHBs este absent, iar daca se face testarea viremei unei persoane care a avut virusul B aceasta poate fi nedetectabila.
Acesta hepatita este definita prin
- prezenta ADN VHB in sange <200ui/l (deci viremie foarte mica) sau
- prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN)- deci virusul este persistent in ficat
- absenta AgHBs.
Hepatita ascunsa cu virus C
Studiile din ultimii 10-15 ani arata ca infectia cu virusul C poate sa nu se vindece total
Astfel situatia unei persoane care a avut virusul C nu este stabila pe tot parcursul vietii, chiar daca in urma tratamentului sau fara tratament viremia este nedetectabila.
Lipsa virusului din sange nu garanteaza si lipsa lui din organism, virusul putand persista in ficat sau alte zone- celulele monocitare sin sange sau ganglionii limfatici, zone unde a fost descoperit.
Acest lucru explica de ce persoane care au avut virusul C și au VIREMIE nedectabila, fac totuși ciroză sau cancer de ficat.
Ce riscuri are o persoana cu hepatita ascunsa virala ?
Persoanele cu hepatita oculta virala nu sunt chiar … complet sanatoase, avand unele riscuri:
- pot transmite virusul pe caile obisnuite
- pe parcursul vietii in anumite situatii virusul (B sau C) poate sa-si reia inmultirea cu cresterea viremiei sau aparitia hepatitei cronice.Riscul unei hepatite B oculte de a se reactiva nu este mare , cca 5%, mai mic decat in situatiile de purtator inactiv de virus B
Cand se poate inmulti un virus inactiv?
Aceste situatii cu risc de reluare a inmultirii virale sunt mai frecvent intalnite la:
- utilizatorii de droguri pe cale intravenoasa
- cancer cu diferite localizari
- boli hematologice maligne
- tratamente citostatice sau cu imunodepresoare, etc
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .
Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca
- diagnosticul este precoce
- tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
- monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii
In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.
Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.
Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.
Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Ce bolnavi vad la cabinet?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend .
AICI NE GASITI
Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu
Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.
3 comments