Transplantul hepatic este metoda terapeutica aplicata la pacientii cu boli hepatice aflati in stadii avansate, si care nu mai pot beneficia de alte metode de tratament; practic se poate considera ca este ultima resursa terapeutica.In toate tarile exista un numar mai mare de pacienti care au nevoie de transplant hepatic decat numarul de organe disponibile pentru transplant. Din aceasta cauza , peste tot exista liste de asteptare pentru transplant (acelasi lucru este valabil si pentru alte organe transplantabile – rinichi, maduva, cord, pancreas, plaman, etc). In general in lume se estimeaza ca se fac cca 10000 de transplanturi de ficat anual, iar pe listele de asteptare sunt cca 25-30000 de pacienti.
De unde provine ficatul care se transplanteaza?
Ficatul pentru transplant poate proveni de la donator cadavru, aflat in moarte cerebrala, doar daca ficatul nu este bolnav sau traumatizat, sau de la donator viu; in aceasta ultima situatie este recoltat pentru transplant doar un lob al ficatului, de obicei lobul drept (care reprezinta cam 2.3 din ficat) daca primitorul este adult, sau lobul stang daca primitorul este copil, dupa ce este investigat din punct de vedere al functiei si sanatatii sale.
Cand poate fi necesar transplantul hepatic ?
Principalele boli pentru care este indicat transplantul de ficat sunt:
- Boli hepatice colestatice (cu icter si bilirubina mare): ciroza biliara primitiva si secundara, colangita sclerozanta, atrezie biliara, fibroza chistica
- Ciroza hepatica postvirala: B, C,
- Alte ciroza hepatice: boli autoimune hepatice, ciroza criptogenetica, dupa substante toxice
- Ciroza hepatica alcoolica care intruneste urmatoarele conditii.
- Abstinenta de alcool cel putin 6 luni
- Acceptul participarii la un program de dezalcoolizare
- Existenta unei anchete sociale si psihologice / psihiatrice care sa ateste lipsa dependentei de alcool
- Boli metabolice hepatice:
- cromatoza
- Boala Wilson
- deficitul de Alfa-1-antitripsina
- glicogenoza
- tirozinemia
- hemopatia amiloidotica familiala, sau altele.
- Galactozemia
- Hiperoxaluria tip I
Hipercolesterolemia familiala homozigota
- Necroze hepatice acute, fulminate cu insuficienta hepatica acuta din
- HEPATITA a
- HEPATITA b
- HEPATITA C
- HEPATITA D
- HEPATITA TOXICA
- HEPATITA DE CAUZA NECUNOSCUTA
- HEPATITA ACUTA PRIN STEATOZA POSTNATALA
- Cancer hepatic primitiv
- Ficatul gras nonalcoolic
- Tumori carcinoide sau metastatice
- Sdr Crigler-Najjar
- Hemofilia A si B
- Boli vasculare hepatice
- Budd-Chiari
- Boala veno-oclusiva
- Sinjdromul Alagille sau boala Byler
- Boala poilichistica hepatica
- Boala Caroli
- Sarcoidoza
- Traumatieme hepatice
- Hiperplazia nodulara regenerativa
Procentajul cazurilor de transplant hepatic in functie de diagnostic
Cand este nevoie sa faci transplant de ficat daca ai una din bolile mentionate anterior?
Sigur ca nu orice bolnav care are o boala din lista de mai sus, are indicatie imediata de transplant de ficat. Unii pot trai ani sau zeci de ani cu una din bolile mentionate fara sa fie nevoie de transplant
De obicei pacientul cu boala hepatica mentionata mai sus, care necesita sa fie inclus pe lista de transplant are urmatoarele probleme:
- Sangerari repetate din varice esofagiene
- Ascita netratabila
- Peritonita bacteriana spontana (infectarea lichidului de ascita)
- Encefalopatie hepatica refractara la tratament
- Icter sever nonresponsiv la tratament
- Scaderea marcata a functiilor ficatului cu scaderea albuminei serice, protrombinei, sodiului seric si cresterea bilirubinei
- Insuficienta hepatica fulminanta
Exista o serie de parametri care sunt luati in calcul, si se face un scor (Child sau MELD), pe baza caruia se poare aprecia mai corect daca o persoana are indicatie de transplant de ficat, si cat de urgenta este aceasta indicatie.
Calculul scorului MELD se face dupa formula alaturata, in imagine existand si rata de mortalitate dupa trei luni in functie de scorul MELD.
Teoretic, un scor MELD mai mare de 10 reprezinta o indicatie de transplant hepatic deoarece 27% dintre acest i bolnavi mor in urmatoarele la 3 luni.
Dupa transplantul de ficat, pacientul trebuie sa urmeza permanent tratament de imunosupresie (impotriva respingerii ficatului transplantat de catre organism)
Contraindicatiile transplantului hepatic
Sunt situatii in care un pacient are una din bolile mentionate anterior, se afla intr-una din situatiile care indica necesitatea transplantului de ficat, si totusi transplantul nu se poate face.
Contraindicatiile absolute ale transplantului hepatic.
Nu orice bolnav care ar trebui sa primeasca un transplant de ficat, se poate transplanta in orice moment. Exista unele afectiuni sau situatii care pot face ca un transplant de ficat sa fie contraindicat:
- Persoane cu virusul HIV
- Peritonita bacteriana spontana sau alte infectii severe
- Boli cardiace avansate
- Boli pulmonare avansate
- Cancere extrahepatice incurabile
- Consuma activ de alcool sau alte droguri
- Imposibilitatea de a urma protocolul de imunosupresie din motive sociale sau familiale
- Operatii anterioare hepatice cu sunturi portosistemice
Contraindicatiile relative ale transplantului de ficat:
Sunt situatii in care pentru moment transplantul de ficat nu se poate face, se amana sau se aplica alte metode terapeutice:
- Insuficienta renala (se face transplant combinat de ficat si rinichi)
- Casexie avansata
- Cancer hepatic avansat
- Ciroza cu virusul hepatitei B rezistent la tratamentele antivirale
- Tromboza de vena porta sau mezenterica
- Cancer in antecedente care nu intruneste criteriile de vindecare (nu este sigur ca a fost vindecat)
- Infectii active cu orice localizare (evident infectiile cu virusuri hepatitice nu intra in aceasta categorie)
- Insuficienta multipla de organe
- Hipertensiune pulmonara severa
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu
One comment