Regim in bolile de fiere

Scopul regimului alimentar in bolile colecistului

Regimul alimentar este  important in bolile de fiere, respectarea lui putand sa previna aparitia simptomelor sau complicatiilor desi in general el este la fel pentru toti pacientii, o personalizare a sa de catre medic pentru fiecare pacient, creste sansele de evolutie favorabila a bolilor colecistului.

  1. Impiedicarea aparitiei sau cresterii calculilor (pietrelor)
  2. Favorizarea evacuarii bilei – in cazul veziculei biliare lenese – (bila care stagneaza in vezicula biliara favorizeaza aparitia pietrelor)
  3. Impiedicarea contractiilor violente – in cazul veziculei biliare prea „nervoase”
  4. Impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome datorate proastei functionari a fierii
  5. Prevenirea aparitiei altor complicatii sau simptome datorate proastei functionari a fierii (greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie, etc)

Alimente de evitat in bolile de fiereCe se intampla cand fiere nu functioneaza

In principiu in majoritatea bolilor de fiere trebuie sa fie evitate unele alimente mai greu suportate de organism (dr Ditoiu):

  1. Grasimi animale si vegetale
  2. Prajeli
  3. Tocaturi
  4. Afumaturi
  5. Condimente
  6. Bauturi alcoolice tari sau gazoase

Cat se tine regimul alimentar?

Recomandam ca in principiu regimul alimentar sa se tina in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent.

Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere

Aceste indicatii de regim sunt generale, ele pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant, care stiind toate suferintele dvs si medicamentele pe care le luati, poate sa va recomande un regim personalizat

Regimul alimentar nu este acelasi pentru orice persoana suferinda de fiere

Fiecare persoana care este „consultata”, primeste un sfat medical pe internet, are pretentia ca acest sfat sa fie „personalizat” sa i se adreseze exclusiv lui, sa nu fie un raspuns standard, „automat”. Acest lucru este practic imposibil, deoarece medicul care ii da sfatul pe internet nu are datele necesare pentru a da o indicatie „personalizata”, deci da tot un sfat teoretic. Am bolnavi carora le spun sa evite un anumit aliment, si imi spun ca se simt foarte bine dupa ce il consuma, si ii cred.

Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat – in orice boala- , iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale).

In cazul bolilor de fiere, regimul de mai sus este teoretic, dar pacientul poate observa daca:

  1. Suporta unele dintre alimentele contraindicate
  2. Nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus.
  3. In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *