Cum afli ce ce cresc transaminazele

Una din cele mai obisnuite analize este determinarea valorii transaminazelor.

De ce se fac obisnuit analize pentru ficat – transaminaze?

Transaminazele sunt enzime normale care au originea in special in ficat – dar si in alte tesuturi cum sunt muschii scheletului sau ai inimii.

Ficatul este organul principal care detoxifica tot ce intra in corp, si din acest motiv suprasolicitarea si imbolnavirea sa este relativ frecvent intalnita. Transaminazele din celula hepatica au rol metabolic important, de detoxifiere a diferitelor substante ce ajung in sange.

Cam orice om are de-a lungul vietii modificari ale transaminazelor (cunoscute sau nu), chiar daca spune ca nu avut niciodata o boala de ficat.

De aceea determinarea transaminazelor este o analiza de rutina si intra in  randul analizelor de laborator curente.

Dupa cum am spus, transaminazele se gasesc in interiorul celulei hepatice in mod normal  si doar o mica cantitate din aceste enzime strabate membrana celulei si de aceea se gasesc in sange in cantitati mici, chiar la persoanele sanatoase. De aceea valoarea nor normala nu este zero, chiar daca sunt enzime intracelulare

Transaminazele mari, inseamna o boala de ficat grava?

Nu orice crestere a transaminazelor arata ca esti grav bolnav de ficat.

Nivelul cresterii transaminazelor nu reflecta exact gradul de imbolnavire a ficatului, dar aceste valori pot fi urmarite pentru a aprecia evolutia pe termen lung a unei boli de ficat, alaturi de alti factori.

Am vazut bolnavi cu transaminaze foarte mari si ficat sanatos si bolnavi cu transaminaze normale si ciroza hepatica. Totusi, o crestere mare a transaminazelor apare mai frecvent in distrugeri mari ale tesutului ficatului, deci in boli mai serioase si de obicei boli acute. Aveti alaturat un grafic cu nivelul de crestere a transaminazelor in diferite boli si se poate vedea ca cea mai mica crestere a transaminazelor este in ciroza hepatica, o boala grava, si cea mai mare in hepatita toxica (situatie frecventa) sau ischemica (situatie mai rara)

Recomandarile noastre in hepatita cronica

Cum se afla cauza cresterii transaminazelor?

Ce analize se fac pentru a descoperi cauza cresterii transaminazelor

Dupa cum am scris mai sus cresterea transaminazelor poate avea foarte multe cauze.

Pentru a face un tratament corect al transaminazelor crescute trebuie descoperita cauza si combatuta sau inlaturata.

Medicamentele de „sustinere a ficatului”  sau suplimentele nutritive la care se face intens reclama in toate mediile nu au eficienta daca nu se trateaza cauza.

Pentru descoperirea cauzei sunt deseori necesare analize succesive specifice uneori foarte numeroase – vezi tabelul alaturat

  • pentru  hepatita virala trebuiesc facute analize de determinare a markerilor virali,
  • pentru cauza autoimuna de hepatita se fac markeri imuni
  •  in multe situatii de transaminaze crescute pot fi necesare analize suplimentare – biopsia hepatica, fibroscan, fibromax , ceruloplasmina, cupremie, cuprurie, etc, etc.

Aceste analize nu trebuie facute .. la gramada de orice persoana cu transaminaze crescute, ele fiind indicate de medicul gastroenterolog in functie de cauza prezumptiva

Ce simptome ai cand iti cresc  transaminazele?

In  multe cazuri cresterea transaminazelor nu este insotita de nici un simptom, si vad des la cabinet persoane care vin pentru ca si-au gasit transaminaze mari la controale de rutina..

In cazurile in care aceasta crestere de transaminaze se insoteste si de insuficienta hepatica – ca in hepatita acuta infectiosa, toxica, autoimuna, etc- simptomele pot fi numeroase si zgomotoase, poate sa apara icter, mancarimi de piele, oboseala mergand pana la somnolenta sau chiar coma.

Ce trebuie sa faci cand ai transaminazele marite, cat poti sa astepti pana mergi la gastroenterolog sau hepatolog?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de transaminaze marite este gastroenterologie sau hepatologie. In Romania exista inca obiceiul ca o persoana cu icter sau transaminaze mari sa mearga la o sectie de boli infectioase  deoarece considera ca are … hepatita si hepatita se crede ca este exclusiv boala infectioasa, . In majoritatea cazurilor bolnavul care procedeaza asa, nu face bine, deoarece aceste situatii le trateaza medicul hepatolog sau gastroenterolog in peste 90% din cazuri, fiind boli de ficat care de obicei nu necesita tratament antiinfectios..

Bolnavii obisnuiesc inca sa mearga la boli infectioase deoarece in urma cu cateva decenii cea mai cunoscuta cauza de crestere a transaminazelor era hepatita transmisibila sau icterul contagios, adica hepatita acuta virala care necesita izolare intr-o sectie de boli infectioase. De mai multe decenii se stie ca exista numeroase alte cauze de hepatita in afara de virusuri, iar bolnavul cu un virus care imbolnaveste ficatul moare de ficat nu de virus.

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Problema cea mai importanta este ca imbolnavirea ficatului da simptome doar in stadii foarte avansate de boala, uneori chiar in stadiul de ciroza hepatica. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect si monitorizare in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru transaminaze marite?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea diagnosticului, gasirea cauzei bolii.

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai transaminaze mari?

Dupa cum ati vazut, transaminazele pot sa creaca in boli .. banale, dar si in unele grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi, daca ai transaminaze mari, cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei. Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *