Datorita conditiilor in care traim,muncim si mai ales ne alimentam, multi dintre noi aavem probleme hepatice.
Daca stim ca bolile de ficat au simptome diferite sau nu au deloc, ajungem la concluzia ca este uneori dificil sa iti dai seama ca ai o astfel de problema.
Cum afla oamenii ca au probleme cu ficatul?
Vad la cabinet bolnavi cu probleme hepatice in urmatoarele situatii
- Persoane care si-au facut un control medical fara sa aiba simptome , si cu aceasta ocazie le-au fost descoperite modificari care sugereaza o boala de ficat
- Ficat marit
- Splina marita
- Modificari pe piele
- Icter
- Modificari ale palmelor
- Persoane care si-au facut un control medical care a inclus si analize medicale, sau si-au facut singuri analize uzuale care au inclus si unele probe hepatice si cu aceasta ocazie le-au fost descoperite analize hepatice modificate
- Persoane care fara sa aiba simptome de boala de ficat, si-au facut – pentru diverse motive- o ecografie abdominala sau CT sau RMN abdominal, si cu aceasta ocazie le-au fost descoperite modificari hepatice, de cai biliare sau colecist
- Persoane care au fost la un medic (de familie, medicina interna, endocrinolog, ORL-ist, ginecolog, cardiolog, neurolog, reumatolog, etc) pentru diferite simptome care tin de specialitatea respectiva, si le-a fost gasita o probleme de specialitate, dar care ar fi putut fi cauzata de o boala de ficat
- Persoane care au fost la un medic de diferite specialitati pentru diferite simptome care tin de specialitatea respectiva, si le-a fost gasita o probleme de specialitate care neceista un anumit tratament, dar pentru ca acest tratament ar fi putut afecta ficatul, le-a fost recpmandat siun control hepatologic sau gastroenterologic
- Persoane care au auzit ca cineva a avut o boala de ficat, s-au speriat si cu aceasta ocazie au decis sa mearga la un control hepatologie sau gastroenterolgic
- Persoane care au o probleme de sanatate nelegate de ficat, si pentru ca le-a fost prescris un tratament, citind prospectul medicamentelor au vazut ca acestea pot afecta ficatul, si vin la consult pentru a vedea daca suporta acest tratament , sau daca dozele de medicamente trebuie scazute, sau daca trebuie asociat si o protectie hepatica la tratamentul care le-a fost prescris
- Persoane care au diferite simptome care cred ei ca sugereaza o boala de ficat (oboseala, durere in dreapta sub coaste, prurit cutanat, ingalbenirea pielii sau ochilor, caderea parului, somnolenta, scaderea in greutate, marirea abdomenului, marirea sanilor la barbati, scaderea potentei,etc)
Diagnosticul bolilor hepatice pe baza simptomelor
Nu se poate pune diagnosticul de boala de ficat doar pe baza simptomelor, deoarece:
- Sunt frecvente situatiile de boli de ficat fara simptome, dupa cum ati vazut si in textul de mai sus
- Daca exista simptome acestea nu sunt specifice bolilor de ficat (apar si in alte boli)
De aceea
- este bine ca evaluarea unui bolnav cu astfel de simptome sa fie facuta de catre un medic hepatolog sau gastroenterolog cu experienta, care se poate orienta de la inceput care explorarile necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect.
- fiecare persoana ar trebui sa isi faca periodic un control medical, pentru ca multe boli de ficat nu au simptome
Investigatiile necesare diagnosticului unei boli de ficat pot fi simple, dar deseori stadiul bolii si cauza ei necesita investigatii suplimentare, totusi incepand de la analize de sange uzuale, si mergand pana la biopsia hepatica sau alte explorari mai deosebite.
Cat poti sa astepti de cand apar simptomele pana mergi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand ai primele simptome pana mergi la medic sau pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze . Aste deoarece simptomele pot fi nespecifice si sa nu insemne o boala d ficat, iar pe de alta parte deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav.
Desi simptomele pot fi absente in majoritatea cazurilor, si in principiu nu reprezinta o urgenta medicala, daca ai simptome nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, nici nu trebuie sa amani prea mult.
Riscul cel mai mare este ca boala care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Care este cel mai bun tratament si regim in bolile de ficat? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect si complet, stabilit de un sepcialist in astfel de probleme.
Apoi, daca diagnosticul este corect, pentru problemele legate de viremie, exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces.
In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are- , pun un diagnostic, recomand regim si tratament si – daca este nevoie – explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.