Ascita din ciroza, de ce apare, cum se trateaza

Despre ciroza hepatica este important sa stiti ca:

 •  In primele stadii de ciroza, simptomele pot sa lipseasca, boala fiind descoperita intamplator la un control medical sau de analize
 •  Simptomele cirozei hepatice nu sunt specifice, nu se poate pune diagnosticul acestei boli doar pe baza simptomelor, pot sa apara si in alte boli
 •  Frecvent, cu tratament, regim si urmarire medicala corecta, ciroza poate evolua favorabil, pacientul traind zeci de ani
 •  Uneori, ciroza neglijata se poate complica evoluand sever, chiar catre deces

Ce este ciroza umeda?

Ciroza umeda nu  este un termen medical, dar este curent folosit de bolnavi

Ciroza umeda insemna ciroza cu lichid, ciroza cu ascita.

Ascita are de obicei cauza hepatica, si deseori diagnostichez bolnavii cu ciroza cand deja au ascita, fara sa fi avut lat simptom pana atunci

De ce apare ascita?

Cauzele aparitiei ascitei in ciroza sunt :

 1. Scaderea sintezei albuminei de catre ficat (de aceea in caz de ascita se poate recomanda albumina)
 2. Dilatarea vaselor din abdomen, datorita impiedicarii scurgerii sangelui de nodulii cirotici din ficat (de aceea in ciroza se dau medicamente care dilata vasele ficatului – propranolol)
 3. Modificarea metabolismului hepatic al unor hormoni, cu retinerea apei in corp (de aceea in caz de ascita se dau diuretice anti – hormonale = antialdosteronice)
 4. Scaderea consumului de proteine de bolnavul cu ciroza (de aceea pacientul cu ciroza trebuie sa consume proteine sub recomandare medicala)

Cum poti afla daca ai ascita? Diagnosticul ascitei

Simptomele pacientului cu ascita

Daca un pacient cu ciroza are  modificarile de mai jos, este posibil sa aiba ascita:

 1. Scade cantitatea de urina eliminata (oligurie)
 2. Creste in volum  abdomenul
 3. Apar edeme ale membrelor inferioare (umflarea gambelor).
 4. Apare dificultate in respiratie cu oboseala la efort sau in pozitia culcat.
 5. Apare scaderea poftei de mancare prin senzatia ca este satul (anorexie)

Cum se pune diagnosticul de ascita in ciroza hepatica?Tratamentul ascitei se face cu regim, medicamente, albumina, paracenteza

Diagnosticul de ascita la un pacient cu ciroza umeda este simplu pentru un medic, si se poate pune pe baza mai multor elemente:

 1. Examinarea vizuala a abdomenului marit, uneori cu buricul umflat= vezi poza
 2. Percutia abdomenului de catre medic
 3. Ecografia abdominala sau Ct sau RMN
 4. Scoaterea lichidului cu acul

De obicei, nu este nevoie sa scoatem lichidul pentru a se pune diagnosticul de ascita.

Ascita se poate complica?

Existenta ascitei poate predispune pacientul la aparitia unor complicatii printre care:

 1. Peritonita bacteriana spontana = infectarea lichidului abdominal
 2. Hernia ombilicala
 3. Hernii in alte zona abdominale
 4. Encefalopatie hepatica
 5. Probleme respiratorii uneori importante
 6. Aparitia lichidului in pleura (pleurezie)
 7. Scaderea cantitatii de urina eliminata, pana la zero cu aparitia insuficientei renale (sindrom hepato-renal)

Cum se trateaza ciroza umeda

Ascita la pacientul cu ciroza o putem trata prin mai multe metode (Dr Ditoiu):

 1. Regim alimentar fara sare; daca in ciroza “uscata” pacientul poate sa mance usor sarat, in ciroza “umeda” sarea este interzisa, inclusiv painea normal sarata
 2. Medicamente care cresc cantitatea de urina eliminata = diuretice (spironolactona si furosemid in principal)
 3. Albumina umana intravenos
 4. Plasma umana
 5. Solutie de manitol intravenos
 6. Paracenteza evacuatorie = scoaterea lichidului cu acul
 7. Alte metode de tratament pentru ascita, mai putin utilizate:
 • extragerea ascitei, concentrarea sa si reperfuzarea solutie respective
 • instalarea de shunturi intre cavitatea peritoneala si vena jugulara, care sa scoata ascita si o reintroduce in sistemul venos
 • TIPS – vezi poza
 • Tratament antibiotic – in ascita suprainfectata
 • Transplantul hepatic – in ascita refractara

Cand se scoate ascita cu acul?

Extragerea de lichid de ascita prin paracenteza de la un pacient cu ciroza de face in urmatoarele situatii:

 • Ascita care nu poate fi eliminata prin medicamente (diuretice, albumina,

etc).

 • Ascita in cantitate mare, care ar putea fi eliminata cu medicamente, dar, datorita cantitatii mari de lichid cu stare generala rea a pacientului, nu se poate astepta pana la eliminarea lichidului prin urina, deoarece boala de ficat s-ar agrava.
 • Ascita in cantitate mica sau medie, dar a carei cauza nu este sigura (ciroza sau boala de inima, cancer, infectie, sangerare, etc), iar lichidul extras este necesar pentru analize.
 • Febra, care poate sugera suprainfectarea ascitei
 • Dureri abdominale mari
 • Aparitia de tulburari de constienta de cauza neprecizata

Extragerii lichidului din burta poate fi urmata de complicatii?

Ca in oricare manevra medicala, si in cazul extragerii ascitei cu acul exista posibilitatea aparitiei unor complicatii, indiferent de cine face manevra , starea pacientului, masurile de precautie luate. In toata lumea, aceste complicatii apar cam la un pacienti din o suta (ma refer la pacientii la care se scoate lichid de ascita).

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *