Durerea de ficat

Termenul de durere de ficat, ficat dureros, durere in zona ficatului, este frecvent folosit de persoanele care au dureri in dreapta, multi intrebandu-se si  ce simptome ai cand te doare ficatul, unde se afla ficatul si fierea, daca durerea de ficat iradiaza in spate, daca ficatul doare sau inteapa si, desigur ce tratament naturist sau ce medicamente sa iei cand te doare ficatul sau fierea.

De aceea datorita posibilelor confuzii, in articolul de mai jos vom aborda nu numai termenul de durere de ficat ci si cele de ficat dureros, durere in dreapta sub coaste, incercand sa lamurim daca ficatu ldoare sau nu.

De la inceput mentionez ca durerea de burta in dreapta poate fi data de boli de ficat (rar), fiere (frecvent), colon, ovar drept, apendice sau rinichi sau coloaana vertebrala -detalii in articol

De ce doare burta in dreapta

Durerea de burta localizata in dreapta sub coaste (hipocondrul drept), poate fi data teoretic de urmatoarele boli:

Boli de fiere (colecist) – cea mai frecventa cauza de durere in dreapta sus sub coaste

 • colecistita acuta -cele mai importante simptome sunt durere, greata, varsaturi,dureri-de-fiere febra+icter
 • dischinezie biliara –cele mai importante simptome sunt durere moderata, greata, dupa grasimi
 • litiaza biliara (pietre la fiere) -cele mai importante simptome sunt durere in crize, eventual cu icter si febra

Bolile de colon dau relativ frecvent durere in dreaptacolonul-iritabil

 • tumori de colon -cele mai importante simptome sunt durere recenta (luni), constipatie/diaree, scadere in greutate, borborigme, lipsa poftei de mancare
 • boala inflamatorie intestinala -cele mai importante simptome suntdureri cronice pe tot traiectul intestinului gros, diaree cu sange/mucus/puroi
 • colon iritabil -cele mai importante simptome sunt durere ce dureaza ani, diaree/constipatie, borborigme, stare generala buna – este relativ frecventa

Boli de ficat – cauza mai rara de durere de burta in dreapta sub coaste

Durerea „de ficat” (numita medical hepatalgie) este relativ frecvent acuzata de bolnavi, inaintea consultului medical. La intrebarea medicului „ce va supara” bolnavul raspunde direct si simplu, „ma doare ficatul”!

Deseori am constatat ca asa zisa durere „de ficat” nu este .. de ficat, de altfel ficatul doare foarte rar.
Durerea din dreapta sub coaste (hipocondrul drept) poate avea cauza hepatica , dar exista mult mai numeroase alte cauze de durere cu aceeasi localizare.

De ce poate sa doara ficatul?ficatul-omului

Tesutul hepatic este inconjurat de o capsula protectoare (numita capsula Glisson), care are numeroase terminatii nervoase pentru durere.

Daca aceasta capsula hepatica este destinsa, de exemplu prin marirea masei tesutului hepatic, apare durerea. La fel sa intampla atunci cand intepam capsula ficatului (accidental, in cursul biopsiei hepatice sau a unei interventii chirurgicale).

Cele mai frecvente situatii intalnite de noi in care o durere in dreapta sub coasta este data chiar de o problema hepatica sunt urmatoarele:

 • Boli de inima cu ficatul marit, si distensia capsulei hepatice
 • Tumori mari sau chiste mari hepatice
 • Traumatisme (lovituri) in zona ficatului
 • Hepatita acuta virala sau alcoolica
 • Icter mecanic
 • durere-in-drtumori de ficat -cele mai importante simptome sunt durere, ficat mare, scadere in greutate
 • hepatita acuta -cele mai importante simptome sunt icter si urina colorata portocaliu
 • icter mecanic – se asociaza cu icter, urina portocalie, scaune decolorate
 • hemangiomul hepatic – da rar dureri, de obicei este asimptomatic
 • colangite (infectii ale cailor biliare) -cele mai importante simptome sunt icter si febra
 • boli de inima – cele mai importante simptome sunt oboseala la efort, edeme (picioare umflate)

De mentionat ca ciroza hepatica de obicei nu da dureri de ficat sau in zona ficatului.

Boli ale peretelui abdominal insotite de dureri de burta
hernie

 • hernie – se vede ca o umflatura ce se mareste la efort si pozitia in picioare
 • eventratie – se vede ca o umflatura la fel ca hernia
 • inflamatie/infectie locala -cele mai importante simptome sunt durere, caldura+roseata+umflare locala
 • zona zoster -cele mai importante simptome sunt durere pe o linie orizontala, erutie tip herpes ca un sirag de margele

Durere de burta in dreapta iradiata din alte zone

 • plaman/pleura -cele mai importante simptome sunt durere accentuata de respiratie, tuse
 • boli de rinichi -cele mai importante simptome sunt durerea care merge in spate, febra, urini rosii/tulburi
 • coloana vertebrala -cele mai importante simptome sunt durerea ce  merge catre coloana, accentuata de miscare (spondiloza/hernii de disc) si calmata de repaus, sau accentuata noaptea si ameliorata de miscare (spondilita anchilozanta)

Cum iti dai seama de ce te doare in zona ficatului?

Este greu pentru oricine sa spune ce anume in doare intr-o anumita zona – desi se crede in general ca omul stie fix ce il doare ca doar .. este organismului lui…

Pentru a lamuri caure este cauza durerii, de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.

Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor.

Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb.

Cu bani, nu poti cumpara doar trei lucruri – sanatatea, sentimentele si timpul.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *